Hyppää pääsisältöön
Lapsi ja sote-ammattilainen.

Uutinen

Alueellinen opiskeluhuollon yhteistyöryhmä valmistelee Keski-Suomen opiskeluhuollon suunnitelman

26.4.2023

Keski-Suomen alueellinen opiskeluhuollon yhteistyöryhmä toimii hyvinvointialueen sekä koulutuksen järjestäjien yhteistyöelimenä.

Keski-Suomen alueellinen opiskeluhuollon yhteistyöryhmä toimii hyvinvointialueen sekä koulutuksen järjestäjien yhteistyöelimenä. Yhteistyöryhmä valmistelee alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Suunnitelma pohjautuu alueella toimivien koulutuksen järjestäjien opiskeluhuollon suunnitelmiin ja se liitetään osaksi Keski-Suomen hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelmaa.  Opiskeluhuoltosuunnitelma käsitellään valmistelun jälkeen kuluvan vuoden syksyllä lasten, nuorten ja perheiden lautakunnassa ja aluehallituksessa. Suunnitelman hyväksymisestä päättää aluevaltuusto. 

Ensimmäisessä kokouksessaan 20.4. yhteistyöryhmä perehtyi niin opiskeluhuollon kuin yhteistyöryhmän tehtäviin ja tavoitteisiin.

– Koulutuksen järjestäjien ja hyvinvointialueen yhteistyötä pidetään tärkeänä. Kokouksessa oli innostunut ilmapiiri ja siellä keskusteltiin paljon, kertoo yhteistyöryhmän puheenjohtaja palvelujohtaja Paula Käyhkö.

Yhteistyöryhmässä hyvinvointialueen, koulutuksen järjestäjän, oppilaiden ja vanhempien edustus

Opiskeluhuollon suunnitelman lisäksi yhteistyöryhmän tehtävänä on seurata alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman toteutumista, arvioida opiskeluhuoltopalvelujen, koulutuksen järjestäjien sekä muiden sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyön toteutumista. Työryhmä myös käsittelee hyvinvointialueen ja sen alueella toimivien koulutuksen järjestäjien välisiä opiskeluhuollon yhteistyökysymyksiä. 

Alueellinen opiskeluhuollon yhteistyöryhmä nimetään valtuustokausittain. Yhteistyöryhmän puheenjohtajana toimii hyvinvointialueen opiskeluhuollosta vastaava palvelujohtaja Paula Käyhkö ja sihteerinä toimistosihteeri Minna Harju. 

Perusopetuksen edustajina toimivat opiskelijat Juliaana Karjalainen Hankasalmelta ja Saara Toivonen Jämsästä. Toisen asteen opiskelijoita edustavat Anni Ala-Kokko Viitasaarelta ja Valtteri Vänttinen Muuramesta. Opiskelijoiden edustajat on nimennyt nuorisovaltuusto. 

Koulutuksen järjestäjien perusopetuksen edustajina ovat opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä Äänekoskelta ja kehittämispäällikkö Tuija Rasinen Jyväskylästä. Toisen asteen edustajina ovat yksikönjohtaja Minna Sillanpää Gradia Jyväskylästä ja lukion rehtori Vesa Leinonen Keuruulta. Oppimis- ja ohjauskeskus Valteria edustaa apulaisrehtori Tuulia Kuntsi Jyväskylästä. Koulutuksen järjestäjien edustajat on nimennyt Keski-Suomen sivistysjohdon verkosto.

Koulupsykologeja, kuraattoreita, opiskeluterveydenhuoltoa ja kouluterveydenhuoltoa edustavat palvelupäälliköt Seppo Huhtiniemi, Susa Rahkonen ja Mari Kolu. Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluista työryhmän jäsenenä on palvelujohtaja Virve Hongisto.

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan edustaja on Sirkku Ingervo. Lisäksi kokouksiin osallistuu lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan puheenjohtaja Matias Lahti.

Yhteistyöryhmä täydentyy vielä keskisuomalaisten vanhempainyhdistysten kahdella edustajalla. He edustavat alaikäisten oppilaiden huoltajia Suomen Vanhempainyhdistysten liitto ry:n nimeäminä.

Lisäksi puheenjohtajalla voi kutsua muita asiantuntijoita kokouksiin puhe- ja läsnäolo-oikeudella.
– On hienoa, että työryhmässä on myös oppilaiden ja oppilaiden huoltajien edustus. Näin myös osallisuus toteutuu paremmin, Paula Käyhkö sanoo tyytyväisenä. 

Opiskeluhuolto lähellä lasten ja nuorten arkiympäristöä

Hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevien opiskeluhuollon palveluiden piirissä Keski-Suomen alueella perusopetuksessa on noin 27 000 oppilasta 117 oppilaitoksessa ja noin 15 000 toisen asteen opiskelijaa 32 oppilaitoksessa. 

Opiskeluhuolto tarjoaa kouluterveydenhuollon, opiskeluterveydenhuollon sekä kuraattori- ja psykologipalveluita. Opiskeluhuollon tavoitteena on edistää oppilaiden ja opiskelijoiden ja koko koulu- tai opiskeluyhteisön ja -ympäristön hyvinvointia, huoltajien kanssa tehtävää yhteistyötä ja opiskelijoiden osallisuutta.

Alueellisen opiskeluhuollon yhteistyöryhmän perustaminen pohjautuu uudistettavana olevaan oppilas- ja opiskelijahuoltolakiin, jossa esitetään alueellisen opiskeluhuollon yhteistyöryhmän perustamista hyvinvointialueille. Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus on päättänyt alueellisen opiskeluhuollon yhteistyöryhmän perustamisesta. Yhteistyöryhmän toiminnan järjestäytyminen, ohjaaminen ja raportointi kuuluu lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan tehtäviin.

Yhteistyöryhmän seuraavat kokoukset ovat 23.5., 5.9. ja 10.10. 

Alueellisen opiskeluhuollon yhteistyöryhmän muistiot julkaistaan hyvinvointialueen verkkosivuilla.  

Lisätietoja:
•    opiskeluhuollon palvelujohtaja Paula Käyhkö, p. 050 517 7542, paula.kayhko(at)hyvaks.fi