Hyppää pääsisältöön
Sairaalamuseon kuva leikkaussalista.

Sairaalamuseo

Sairaalamuseo tallentaa keskisuomalaisen sairaanhoidon historiaa. Sairaalamuseon löydät Sairaala Novasta, museo on avoinna jokaisena viikonpäivänä klo 8–16. Museoon on vapaa pääsy.

Sairaalamuseo tallentaa keskisuomalaisen sairaanhoidon historiaa. Museon näyttelyt kertovat nykyisen Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän alueen sairaaloiden ja niiden edeltäjien vaiheista ensimmäisten piirilääkäreiden ajoista 1820-luvulta nykypäivään. Museon kokoelmat koostuvat esineistä, valokuvista ja arkistoaineistosta. Nykyistä sairaalatoimintaa museo tallentaa dokumentoinneilla.

Näyttelyt

Sairaalamuseo toimii Sairaala Novan yhteydessä Jyväskylässä. Museon ylläpitämät vitriininäyttelyt sijaitsevat Sairaala Novan pääaulassa sekä kuvantamisen yksikön aulatilassa. Näyttelyihin voi tutustua sairaalan aukioloaikana.

Sairaalamuseon verkkonäyttelyitä pääset tutkimaan tästä

Image
Sidelaitosten ja pumpulin säilytysastiat, sairaalamuseo.

Kokoelmat ja arkistot

Sairaalamuseon kokoelmat koostuvat esineistä, valokuvista ja arkistoaineistosta. Esinekokoelmiin kuuluu hoitolaitteita, instrumentteja, työpukuja ja kalusteita pääosin 1930-luvulta 2020-luvulle. Suurimmat kokoelmat ovat Keski-Suomen keskussairaalasta, Keski-Suomen parantolasta (myöh. Kinkomaan sairaala) ja Ortopediasairaalasta. Osa esineistöstä on saatu yksityisiltä lahjoittajilta. Esinekokoelmissa on yhteensä noin 5800 esinettä.

Kuva-arkistossa on noin 11 000 luetteloitua valokuvaa, joista vanhimmat ovat 1900-luvun alkuvuosilta. Pääosa kokoelman kuvista liittyy Keski-Suomen keskussairaalaan sekä Keski-Suomen parantolaan. Kuvien joukossa on henkilö- ja rakennuskuvia sekä sairaaloiden ja niiden osastojen toiminnasta kertovia tapahtumakuvia. Suurimman yksittäisen kokonaisuuden muodostavat Keski-Suomen keskussairaalan tilojen ja toiminnan dokumentointikuvat 2010-luvulta.

Arkistoaineisto koostuu mm. sairaanhoitoon ja lääketieteen alaan liittyvistä kirjoista, lehdistä, asiakirjoista ja haastattelunauhoitteista. Vanhimmat lääketiedettä käsittelevät kirjat ovat 1800-luvun lopulta.

Image
Bronkoskopia, sairaalamuseo.

Yhteystiedot

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri / Sairaalamuseo
Hoitajantie 3
40620 Jyväskylä

Näyttelyt avoinna
ma–su klo 8–16 (vapaa pääsy)

Tiedustelut ja opastukset

  • Museoamanuenssi Eva Sirén, p. 050 401 6342
  • Museoyhdyshenkilö Minna Ruoranen, p. 040 594 6212

Museotoimikunta

Sairaalamuseo on perustettu vuonna 1985. Sairaalamuseota johtaa ja sen toimintaa koordinoi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen alainen  museotoimikunta. Keski-Suomen museon museoamanuenssit vastaavat sairaalamuseon toiminnasta.

Museotoimikunta toimikautena 2021 - 2022

Puheenjohtaja
Ylilääkäri Teuvo Antikainen

Sihteeri
Koulutuspäällikkö Minna Ruoranen

Toimikunnan jäsenet

Erikoisammattimies Petteri Lauttaanaho
Sairaanhoitaja Tuula Polojärvi
Materiaalitoimen johtaja Miia Paatola
Osastonhoitaja Anne Toivonen
Hallituksen edustaja Mikko Seppälä
Professori Janne Vilkuna, Jyväskylän yliopiston edustaja, asiantuntijajäsen
Museotoimenjohtaja Heli-Maija Voutilainen, Keski-Suomen museon edustaja, asiantuntijajäsen