Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso mahdolliset poikkeusaukioloajat täältä.

Raskauden keskeytystä harkitsevalle

Raskaus voidaan keskeyttää raskaana olevan omasta pyynnöstä kahdennentoista raskausviikon loppuun saakka ilman perusteluja. Raskauden keskeytystä harkitsevat asukkaat ottavat yhteyttä keskitettyyn seksuaaliterveysyksikköön ja jämsäläiset ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan. 

  • Alle kymmenen raskausviikon lääkkeellinen raskauden keskeytys aloitetaan kriteerien täyttyessä keskitetyssä seksuaaliterveysyksikössä. 
  • Kun raskauden kesto on yli kymmenen raskausviikon, mutta alle kaksitoista, asiakas saa seksuaaliterveysyksikön terveydenhoitajalta lähetteen raskauden keskeytykseen Sairaala Novan naistentauti- ja äitiysyksikköön. Lähetteen saatuaan asiakas varaa ajan keskeytykseen Sairaala Novan naistentauti- ja äitiysyksikköön. 
  • Jos raskaus on kestänyt 12 viikkoa tai enemmän, ohjataan raskauden keskeytystä harkitseva seksuaaliterveysyksikön terveydenhoitajakontaktin jälkeen oman terveysaseman lääkärin vastaanotolle lähetettä, lääkärinlausuntoa ja Valviran lupaa varten. Lähetteen saatuaan asiakas varaa ajan keskeytykseen Sairaala Novan naistentauti- ja äitiysyksikköön. 

Myös psykososiaalista tukea tarjolla

Raskauden keskeytystä harkitsevan sekä hänen kumppaninsa on mahdollisuus saada myös psykososiaalista tukea. Tarve tukeen voi olla, kun raskaana oleva harkitsee raskauden keskeytystä ja punnitsee eri vaihtoehtoja tai tarvitsee tukea raskauden keskeytyksen jälkeen.

Kenelle

Raskauden keskeytystä harkitsevalle.

Toimi näin

Eteläisen ja keskisen Keski-Suomen asukkaat ottavat yhteyttä Jyväskylän keskitettyyn seksuaaliterveysyksikköön 1.5.2024 alkaen. Yksikkö palvelee Hankasalmen, Joutsan, Jyväskylän, Konneveden, Keuruun, Laukaan, Luhangan, Multian, Muuramen, Petäjäveden, Toivakan ja Uuraisten raskauden keskeytystä harkitsevia asukkaita.

Pohjoisen Keski-Suomen asukkaat ottavat yhteyttä Äänekosken keskitettyyn seksuaaliterveysyksikköön. Yksikkö palvelee Kannonkosken, Karstulan, Kinnulan, Kivijärven, Kyyjärven, Pihtiputaan, Saarijärven, Viitasaaren ja Äänekosken raskauden keskeytystä harkitsevat asukkaita.

Jämsäläiset raskauden keskeytystä harkitsevat ottavat yhteyttä oman alueensa neuvolaan.