Lapsen sijoittanut hyvinvointialue on vastuussa perhehoitajalle annettavan tuen järjestämisestä lapsen sijoituksen aikana. Lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä on usein myös perhehoitajan tuesta vastaava työntekijä. Tuesta sovitaan ennen sijoituksen alkamista allekirjoitettavassa toimeksiantosopimuksessa ja lapsen asiakassuunnitelmaneuvottelussa. Perhehoitajan tukea voivat olla esimerkiksi mentorointi, työnohjaus, perhetyö ja lapsen hoidon järjestäminen perhehoitajan vapaiden ajaksi.
Perhehoitoyksikkö Koivikko perhehoitajan tukena
Perhehoitoyksikkö Koivikko koordinoi ja järjestää perhehoitajille sijoituksen aikana tukea
- heti sijoituksen alussa tapahtuvaa mentorointia
- hiljattain perhehoitajina aloittaneille suunnattuja työnohjausryhmiä
Lisäksi Koivikko järjestää vuosittain kaikille perhehoitajilleen yhteiset täydennyskoulutuspäivät.
Perhehoitajan vapaan järjestäminen
Perhehoitaja on oikeutettu kahteen vapaapäivään kuukaudessa. Perhehoidon järjestämisestä vastaava hyvinvointialue huolehtii myös perhehoidon sijaisen eli sijaishoitajan valmentamisesta, työnohjauksesta sekä koulutuksesta.
Sijaishoitaja perhehoidon tukena
Perhehoitajan vapaan tai muun poissaolon aikana sijaishoitajana voi toimia henkilö, joka täyttää perhehoitajalta vaadittavat edellytykset. Sijaishoitajaksi voidaan hyväksyä henkilö, joka koulutuksensa, kokemuksensa tai henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteella on sopiva.
Toimeksiantosopimuksen sijaishoitajan kanssa tekee hyvinvointialue. Sopimus voidaan solmia 25 vuotta täyttäneen henkilön kanssa, joka ikänsä puolesta voi ottaa vastuun perhehoidossa olevien lasten sijaishoidosta. Sijaishoitajan sopivuutta arvioidaan hoidettavan lapsen kannalta.
Sijaishoitajille kuuluu samanlainen sosiaaliturva kuin perhehoitajille. Hyvinvointialue tekee sijaishoitajan kanssa toimeksiantosopimuksen, jossa määritellään mm. palkkiot, mahdolliset kulukorvaukset ja sijaishoitajuuden kesto. Sijaishoitaja voi olla sijaisperheessä useita päiviä, sillä häntä ei sido työaikalain määräykset.
Perhehoitoyksikkö Koivikko valmentaa sijaishoitajia. Jos olet jo PRIDE-valmennuksen saanut sijaisvanhempi, sinun ei tarvitse osallistua valmennukseen.
Voit ilmoittaa kiinnostuksesi sijaishoitajana toimimisesta Koivikkoon.
Perhehoitajien pienryhmät
Eri puolilla Keski-Suomea toimii Keski-Suomen sijaisvanhempien yhdistyksen organisoimia perhehoitajien pienryhmiä.
Perhehoidosta maksetaan korvausta
Ennen lapsen siirtymistä perhehoitoon sijoittava hyvinvointialue ja perhehoitaja tekevät toimeksiantosopimuksen. Toimeksiantosopimukseen kirjataan molemminpuoliset oikeudet ja velvollisuudet sekä rahallisiin korvauksiin ja perhehoitajan tukeen liittyviä tietoja.
Hoitopalkkio, kulukorvaus ja käynnistämiskorvaus
Sijoittava hyvinvointialue maksaa sijaisvanhemmille tehtävästä hoitopalkkiota ja kulukorvausta sekä mahdollisesti sijoituksen alkaessa käynnistämiskorvausta.
Kulukorvausta maksetaan sijoitetun lapsen hoidosta ja ylläpidosta aiheutuvia kustannuksia varten. Tällaisia kustannuksia ovat ravinto, asuminen, tavanomaiset harrastukset ja harrastusvälineet, henkilökohtaiset tarpeet, tavanomaiset terveydenhuollon kustannukset ja muut tavanomaiset menot. Kulukorvaus kattaa myös sijoitetulle lapselle annettavat ikätasoiset käyttövarat.
Käynnistämiskorvausta voidaan maksaa perhehoidon aloittamisesta aiheutuviin tarpeellisiin kuluihin, kuten lapsen tarvikkeiden ja huonekalujen hankintaan tai kodin pieniin muutostöihin.