Hyppää pääsisältöön

Palliatiivinen keskus

Palliatiivinen keskus tarjoaa hoitoa ja tukea paranemiseen tähtäävän hoidon loputtua tai tarvittaessa jo ennen sitä. Oireenmukaisella hoidolla pyrimme lievittämään fyysistä, henkistä ja sosiaalista kärsimystä, ylläpitämään toimintakykyä sekä vaalimaan potilaan ja hänen läheistensä elämänlaatua. Palliatiivisessa keskuksessa toimii palliatiivinen poliklinikka, palliatiivinen osasto, kotisairaala sekä psykososiaalisen tuen palvelut.

Palliatiivisessa keskuksessa sinulle tehdään hoitosuunnitelma yhdessä sinun ja läheisesi kanssa. Kartoitamme oireita lievittävän hoidon ja sinun sekä läheistesi psykososiaalisen tuen tarpeen, suunnittelemme tarvittavat hoidot ja tuen huomioiden toiveesi ja sairauden vaiheesi sekä järjestämme seurannan ja tarvittavat yhteydet kotipaikkakunnallesi. Suunnittelemme ja järjestämme palliatiivisen hoidon ja sairauden edetessä saattohoidon yhteistyössä sinun, läheistesi sekä muiden toimijoiden, kuten oman alueen kotiin vietävien palveluiden ja sairaalapalveluiden, kanssa. Hoito pyritään järjestämään asuinpaikkakunnallesi tai mahdollisimman lähelle kotiasi.

Palliatiivinen poliklinikka

Palliatiivisen poliklinikan toiminnan tavoite on oireenmukainen ja kokonaisvaltainen hoito silloin, kun sairaus ei ole enää parannettavissa. Tämä tarkoittaa kivun ja muiden oireiden lievittämistä, sinun ja läheistesi henkistä tukemista sekä omassa kodissasi tai hoitopaikassasi selviytymisen turvaamista.

Sinut pyritään kutsumaan poliklinikalle palliatiivisen hoidon varhaisessa vaiheessa, vointisi ollessa vielä melko hyvä. Läheisesi ovat tervetulleita mukaan vastaanotolle. Ensikäynnillä kartoitetaan kokonaistilannettasi ja arvioidaan hoidon tarvetta. Palliatiivista hoitoa suunnitellaan yhdessä sinun ja läheisesi kanssa. Jatkokäynnit sovitaan tarpeidesi mukaisesti.

Palliatiivisella poliklinikalla toimii arkisin

 • vastaanottopoliklinikka
 • lääkärin/hoitajan vastaanottokäynnit, joissa laaditaan yhdessä sinun ja läheisesi kanssa hoitosuunnitelma
 • lääkärin/hoitajan ennalta varatut puhelut sinulle tai läheisellesi
 • konsultaatiopoliklinikka
 • puhelinkonsultaatiot lääkärille
 • puhelinkonsultaatiot hoitajalle
 • lääkärin konsultaatiot yksiköissä

Palliatiivinen poliklinikka tekee yhteistyötä Sairaala Novan eri erikoisalojen, sosiaali- ja terveyskeskusten, kotihoidon ja muiden potilaan hoitoon osallistuvien tahojen kanssa.

Palliatiivinen poliklinikka sijaitsee palliatiivisessa keskuksessa Kyllön terveysasemalla.

Palliatiivinen osasto

Jos sairautesi tai tilanteesi vaatii sairaalahoitoa ja erityistä palliatiivisen hoidon tai saattohoidon osaamista, sinua hoidetaan palliatiivisella osastolla. Siellä työskentelee sairaanhoitajia, lähihoitajia, lääkäri, psykiatrinen sairaanhoitaja, perhepsykoterapeutti, fysioterapeutti, toimintaterapeutti, sosiaalityöntekijä, sairaalapastori sekä esimerkiksi koulutettuja vapaaehtoisia. Osastohoitoon tullaan lääkärin lähetteellä. Lääkärin arvion perusteella sinulle voidaan sopia lupapaikka palliatiiviselle osastolle.

Psykososiaalisen tuen palvelut

Psykososiaalista tukea tarjoavat muun muassa perhepsykoterapeutti, psykiatrinen sairaanhoitaja, sosiaalityöntekijä, sairaalapapit sekä Keski-Suomen Syöpäyhdistyksen neuvontahoitajat (sairaanhoitajat). Nämä ammattilaiset tukevat sinua ja läheisiäsi esimerkiksi silloin, kun sairaus tai elämäntilanne mietityttää, asioista on vaikea puhua läheisten kesken tai on huoli lapsista tai läheisistä. Lisäksi tehtävään koulutetut vapaaehtoiset ovat halutessasi tukenasi koko hoitoprosessin ajan. Tarvittaessa tukea saa myös esimerkiksi Keski-Suomen sosiaali- ja kriisipäivystyksestä sekä Kriisikeskus Mobilesta.

Yhteystietoja asiakkaille

 • palliatiivisen poliklinikan sairaanhoitajat klo 8.30–14.00, p. 014 269 2054
 • perheterapeutti virka-aikana, p. 040 487 0524
 • palliatiivisen keskuksen osastonhoitaja, p. 040 5077 476
 • osastonylilääkäri, p. 050 463 6008

Toimi näin

Potilaat tulevat palliatiivisen keskukseen hoitavan lääkärin lähetteellä tai konsultaation perusteella. Voit myös itse pyytää hoitavalta lääkäriltäsi lähetettä palliatiiviseen keskukseen. Jos sinä tai läheisesi tarvitsette psykososiaalista tukea, voitte pyytää hoitohenkilökuntaa järjestämään sitä tai olla itse yhteydessä perhepsykoterapeuttiin.