Hyppää pääsisältöön
Aikuinen ja lapsi käsi kädessä.

Erityislapsen tai -nuoren perheiden palvelut

Erityislapsen tai -nuoren tuen tarve vaikuttaa koko hänen perheensä hyvinvointiin. Kun lapsi tai nuori tarvitsee paljon hoivaa ja huolenpitoa, vanhemman omat tarpeet ja toiveet saattavat jäädä taka-alalle ja vanhempi saattaa unohtaa itsensä. Ennen pitkää tällainen tilanne saattaa johtaa uupumukseen.

Tutkimusten mukaan erityislasten ja -nuorten vanhemmat uupuvat enemmän ja heidän uupumuksensa eroaa muiden vanhempien kokemasta vanhemmuuden uupumuksesta. Tämän vuoksi on tärkeää, että vanhemmat eivät anna uupumuksen kasvaa ja pitkittyä, vaan hakevat tukea perheiden palveluista.  

Keski-Suomen perhekeskukset tukevat, ohjaavat ja neuvovat perheitä. Jos et ole varma, mitä palvelua tarvitset tai mihin ammattilaiseen sinuun kannattaa olla yhteydessä, voit lähettää yhteydenottopyynnön Pyydä apua! -napin kautta.

Lapsiperheen palvelutarpeen arvioinnissa myönnetään tukipalveluita kuten esimerkiksi perhetyötä tai kotipalvelua. Lapsiperheen palvelutarpeen arvioinnissa sosiaaliohjaajat ja sosiaalityöntekijät tarjoavat matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa. Ota yhteyttä palvelutarpeen arviointiin, kun sinulla on huoli omasta tai perheesi tilanteesta tai kun et tiedä, mitä pitäisi tehdä ja haluat ohjeistusta asioittesi hoitamiseen. Palvelutarpeen arviointiin pääsee tekemällä sosiaalihuoltolain mukaisen yhteydenoton. 

Lisätietoa: