Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin. Juhannusaattona 21.6. palvelemme viikonloppuaukioloaikojen mukaisesti.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Salaattivalikoimaa ravintolassa.

Seniorin ravitsemus

Ravinnolla on huomattava merkitys terveyteen ja toimintakykyysi. Hyvällä ravitsemuksella voit parantaa elämänlaatuasi, ehkäistä sairauksia, sekä nopeuttaa sairauksista toipumistasi.

Ikääntyessä energiankulutus voi laskea, mikäli liikkuminen ja lihasmassa vähenee. Syödyn ruuan määrän vähentyessä proteiinien ja muiden tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti voi jäädä liian vähäiseksi. Energian saanti on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat mm. lihasmassan määrä, fyysinen aktiivisuus, sekä hormonaaliset tekijät.

Ikääntyneen ruokahalu voi heikentyä, jolloin ruokavalion laatuun on hyvä kiinnittää entistä enemmän huomiota. Ruokavalion tulisi olla monipuolinen, värikäs ja maukas, sekä sisältää riittävästi proteiinia, jonka tehtävänä on ylläpitää lihasten kuntoa.

Voit vaikuttaa ruokahaluusi lisäämällä fyysistä aktiivisuutta, esimerkiksi ulkoilemalla. Ruoka maistuu usein paremmin, kun sen syö yhdessä ystävän tai läheisen kanssa ja tekee ruoka-annoksesta maittavan näköisen, sekä varaa ruokailuun riittävästi aikaa.

Ravitsemukseen kannattaa kiinnittää huomiota kaikissa elämänvaiheissa. Esimerkiksi sairastuessa hyväkuntoinenkin ikääntynyt voi olla vaarassa saada riittämättömästi ravitsemusta tilanteeseen nähden. Laadukkaalla ja ravintorikkaalla ravitsemuksella voit edesauttaa kotona asumista ja pärjäämistä.

Terveelliset ruokatottumukset ovat hyvinvoinnin perusta läpi elämän. Ikääntyessä ruokahalu ja toimintakyky voivat heikentyä. Ruokailun tärkeydestä muistille ja mielelle tästä (linkki).

Ateriapalvelusta voi tilata ruuan itselleen kotiin kuljetettuna. Monilla paikkakunnilla on myös ravintoloita, joista voi ostaa valmiita annoksia kotiin paketissa. Isommissa kaupungeissa ravintoloiden ruokia voi tilata kotiin kuljetettuna erilaisten ruokalähettien toimesta. Mikäli et ole varma, minkälaisia vaihtoehtoja päivittäisen ruokailun toteutumiseksi sinulla on lähialueellasi, ole yhteydessä ikääntyneiden keskitettyyn asiakas- ja palveluohjaukseen. 

Mikäli harkitset yksityisen kotihoidon palvelua, siihen voi myös liittää ruuanvalmistusta ja kaupassakäyntiä. Yhden käynnin aikana ehtii valmistamaan ruokaa, pesemään pyykkiä koneellisen ja suorittamaan hoitotoimenpiteitä kun nämä toiminnot suunnittelee etukäteen ja niitä tehdään limittäin (pyykkikoneen pestessä pyykkiä ehtii tekemään muita asioita, ruuan paistuessa tai kiehuessa voi käydä ulkoilemassa tai siivota viikkosiivouksen jne). Kauppatilauksen voi tehdä jo edellisellä viikolla yhdessä hoitajan kanssa ja sopia, että yksityinen kotihoito käy hakemassa valmiiksi pakatut ruuat kaupasta ja tuo ne tullessaan. 

On tilanteita, jolloin kauppapalvelu voi olla hyvä ratkaisu. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi äkillinen sairastuminen, liikkumisen vaikeudet tai auton huolto. Kauppapalvelu on maksullista. Joillakin kauppapalveluyrittäjistä on verkkokauppa, josta kirjautumisen jälkeen voi tilata kauppatarvikkeet internetin kautta.