Kodin turvallisuutta lisäävät itse hankittavat tekniset laitteet
Kodin turvallisuutta voi lisätä usein eri tavoin jo hyvissä ajoin. Sähkölaitteisiin voi asentaa ajastimia, joiden avulla ne eivät jää päälle liian pitkiksi ajoiksi ilman valvontaa, vaikka ne unohtaisikin epähuomiossa sammuttaa. Liesivahti on erikseen asennettava sähköinen laite, jossa on lämpötilaa seuraava anturi ja vahti katkaisee tarvittaessa liedestä virrat kokonaan pois. Liesivahdin asennus tulee tapahtua ammattimaisen sähköasentajan toimesta.
Ulko-oveen voi myös asentaa ovihälyttimen, joka hälyttää jos esimerkiksi yöaikaan asunnosta pyritään ulos. Tämä voi auttaa omaishoitajaa nukkumaan paremmin kun hälytin ilmoittaa, mikäli ikääntynyt lähtee ulkoilemaan yöllä.
Seniorin turvallisuuteen ja muistamiseen liittyvät tekniset laitteet
Muistamisen tueksi voi usein hukkaan meneviin tavaroihin kiinnittää paikannuslaitteita (esim. Airtag, Yepson, Tile) ja yleisimmille käyttötavaroille kannattaa jo hyvissä ajoin pohtia omat, tutut paikat joihin tavaran laskee käsistään. Vuorokausirytmin ylläpitämiseen sopii digitaalinen kalenterikello. Ajan hahmottaminen ja hallinta helpottuu, sillä laite näyttää viikonpäivän, vuorokaudenajan ja päiväyksen isolta ja selkeältä näytöltä.
Seinälle kiinnitettävään muistuttimeen voi äänittää puolen minuutin mittaisia muistutusviestejä. Se tunnistaa ihmisen parin metrin etäisyydeltä liikkeen perusteella ja voi esimerkiksi ovensuussa kehottaa muistisairasta ottamaan avaimet ja lompakon mukaansa.
Turva-auttamispalvelu on tarkoitettu ikääntyneille, vammaisille ja pitkäaikaissairaille henkilöille, joiden toimintakyky on heikentynyt tai jotka kokevat olonsa turvattomaksi. Turva-auttamispalvelun tarkoituksena on vahvistaa asiakkaan turvallisuutta ja itsenäistä kotona selviytymistä. Turvapuhelinlaitteen ja turvarannekkeen avulla asiakas voi hälyttää kodistaan apua ympäri vuorokauden. Turvarannekkeessa olevan napin painamisen jälkeen asiakkaan vointia kysellään ja tarvittaessa turva-auttaja tulee käymään hänen luonaan. Ensisijaisesti selvitetään asiakkaan lähiverkoston mahdollisuudet vastata turvapuhelinhälytyksiin.
Turva-auttamispalvelun avulla asiakas saa apua äkilliseen avuntarpeeseen, kuten:
- kaatuminen
- sairaskohtaukset
- yleistilan heikkeneminen
- huimaus
- pahoinvointi
Turva-auttamispalvelu on maksullinen kotiin annettava tukipalvelu, johon on tulojen perusteella mahdollista hakea maksujen alennusta. Turvapuhelimeen sisältyy turvapuhelinlaite ja hälytysranneke. Turvapuhelimeen saatavia lisälaitteita ovat mm. ovihälytin, savu/palovaroitin, häkähälytin ja paikantava GPS-ranneke. Ikääntynyttä ja läheistä ohjataan turvalaitteiden käyttöön niiden asentamisen yhteydessä.
Turvarannekkeen voi myös hankkia itse, mikäli sinulla on sukua tai tukihenkilöitä, joille turvahälytyksen voi ohjata. Ranneke toimii kuin pieni puhelin ja siihen voi ohjelmoida useita puhelinnumeroita, joihin ranneke hälyttää sovitussa järjestyksessä. Osassa turvarannekkeita on myös GPS-paikannus, jolloin hälytyksen saavalle henkilölle näkyy myös se, missä rannekkeen käyttäjä on sillä hetkellä. Valikoimaa on runsaasti joten yleisimmistä kodinkoneliikkeistä saat parhaiten neuvoa, mitä ominaisuuksia kussakin rannekkeessa on. Voit myös etsiä tietoa netistä hakusanalla "turvaranneke".