Hyppää pääsisältöön
MIETE-projekti.

MIETE-projekti

Kansallisen mielenterveysstrategian 2020–2030 mukaan 50% perusterveydenhuollon potilaiden mielenterveyden häiriöistä jää tunnistamatta ja 25% perusterveydenhuollon potilaalla on mielenterveyden häiriö. Tarvitaan riittävää tietoa varhaiseen tunnistamiseen ja oikea-aikaiseen ohjaukseen ja mielenterveys- tai päihdehäiriöiden sairauden pahenemisen ennaltaehkäisyyn ja mielenterveyden edistämiseen.

20% itsemurhan tehneellä oli käynti samana päivänä terveydenhuollon vastaanotolla (THL). Huomionarvoista on, että käyntisyy jää usein kirjaamatta viimeiseltä vastaanotolta ennen itsemurhaa. Keski-Suomessa 136 henkilöä oli asioinut terveydenhuollon vastaanotolla viimeisen kuukauden aikana ennen itsemurhaa. Perusterveydenhuollon potilaista ja sairaaloiden somaattisista potilaista 20-40% on myös samanaikaisesti mielenterveys- tai päihdehäiriöitä.

Vanhemman sairastuminen on riskitekijä lapsen ja nuoren mielen hyvinvoinnille, koska suuri osa psyykkisistä sairauksista puhkeaa lapsuuden ja nuoruuden aikana. Palveluiden täytyisi huomioida läheiset sekä voimavarana että tuen tarvitsijoina.

Toimintamallin tavoitteena on antaa työkaluja ammattilaisille perheen ja perheenjäsenten resilienssin vahvistamiseen, sairauden hyväksymiseen, sen ymmärtämiseen ja hoitamiseen mielenterveys- ja päihdeongelma ja sen erityispiirteet huomioiden.

Lisätietoa