Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Huoltaja ja lapset tulossa päivystyksestä

Blogikirjoitus

Viisikymppisellekö edunvalvontavaltuutus?

20.6.2024

Miten moni ikävä tilanne olisikaan vältetty, jos asiakas olisi terveenä ollessaan tehnyt edunvalvontavaltuutuksen luotettavalle läheiselleen! Näin me Keski-Suomen hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluissa melko usein huokaisemme.

Sinullekin voi käydä näin

Olet vielä työikäinen. Hoidat mallikkaasti perhe-elämäsi, harrastuksesi ja velvollisuutesi nyt, mutta edessä voikin olla sairastuminen etenevään muistisairauteen. Sairautesi luonteeseen voi kuulua, että et itse huomaa tilannettasi.

Pikkuhiljaa kykysi ymmärtää kokonaisuuksia ja hallita raha-asioita heikkenee. Et huomaa, että henkilökortti ja passi vanhenivat. Et enää keksi, mitä kotiin tuleville laskuille pitää tehdä – ehkä piilotat ne pois mieltä vaivaamasta. Et muista, mikä tilinumerosi on ja missä sitä olet säilyttänyt. Jossain vaiheessa et enää ymmärrä käsitettä ”pankkitili”.

Omaisesi koettaa auttaa, mutta hän ei näe piilotettuja laskuja eikä kehtaa penkoa kotiasi. Suoramaksusopimus vastikkeista ei enää ole voimassa, ja rästit kertyvät, menevät perintään ja aiheuttavat rästisumman tuplaantumisen ja häätöuhan. Näin voi käydä, vaikka tililläsi on rahaa!

Mikä ikävintä, fiksuinkin meistä voi menettää kykynsä tunnistaa huijausyritykset. Ja huijarithan tämän hyvin tietävät ja etsivät rakkautta tulviviin viesteihinsä kohteiksi juuri ikääntyneitä. Eräskin tuntemani henkilö olisi säästänyt useita kymmeniä tuhansia euroja, jos olisi ajoissa antanut läheiselle oikeuden seurata pankkitiliään verkkopankissa. Läheinen olisi huomannut ne alkuvaiheen pienemmät rahasiirrot ja voinut puuttua asiaan ennen kuin huijari pääsi käsiksi kaikkiin säästöihin.

Sähköinen asiointi voi olla sudenkuoppa

Me tunnolliset kansalaiset muutamme kaikki mahdolliset palvelut sähköisiksi, koska se on ekologista ja tehokasta. Paperinen tiliote on muinaisjäänne meille, mutta heikentynyttä ikäihmistä auttaville työntekijöille kullanarvoinen. Työntekijät voivat katsoa tiliotteesta tilinumeron pankille postitettavaan tilisiirtolomakkeeseen, ja tällä tavoin saadaan laskut maksuun verkkopankkitunnusten puutteesta huolimatta.

Jos paperinen tiliote puuttuu, soitamme yhdessä asiakkaan kanssa pankkiin. Pyydämme, että tiliote lähetettäisiin kotiin paperisena, jotta asiakas saisi tietää tilinumeronsa ja sen, minkä verran tilillä on rahaa.

Pankista on kuitenkin eräänkin kerran vastattu, että tietoja ei anneta ilman sähköistä tunnistautumista tai käyntiä pankkikonttorissa henkilötodistuksen kanssa. Mutta kun se henkilötodistus jo vanheni! Ja jos asiakas juuri ja juuri jaksaisikin käydä passikuvassa, ei hän ainakaan jaksa jonottaa poliisin lupapalveluun tuntikausia henkilökortin hakemisen vuoksi.

Valtuutus tulevaa varten, valtakirjat tähän hetkeen

Miksi edunvalvontavaltuutus kannattaisi tehdä silloin, kun toimintakyvyn menettämisestä ei ole mitään merkkejä? Siksi, että alkavaa muistisairautta ei välttämättä itse huomaa. Sitten, kun läheiset nämä merkit havaitsevat ja kehtaavat vaatia sairastunutta muistitutkimuksiin, voikin olla myöhäistä valtuuttaa läheistä asioita hoitamaan. Lääkäri voi todeta, että et enää ymmärrä valtuutuksen merkitystä.

Tässä vaiheessa osa muistisairauteen sairastuneista vastustaa virallisen edunvalv­­­onnan hakemista, koska kokee sen uhkaavana. Lääkäri toteaa, että henkilöllä on vielä lakisääteinen itsemääräämisoikeus, joten edunvalvontaa ei myönnetä. 

Moni ajattelee, että ehtiihän noita asioita järjestää sitten, kun toimintakyky alkaa heiketä. Toimintakyky voi kuitenkin kadota myös äkillisen tapaturman tai sairauskohtauksen seurauksena. Suomi.fi-valtuutus ja paperiset valtakirjat auttavat alkuun, mutta esimerkiksi pankit ovat tarkkoja valtakirjan kirjoittajan ymmärryksen suhteen. Valtuuttajan on oltava täydessä ymmärryksessä, kun antaa toiselle henkilölle oikeuden käyttää omaa pankkitiliään. Siksi ikääntyessä tai sairastamisen alkuvaiheessa kannattaa pohtia, löytyisikö luotettavaa läheis raha-asioiden tueksi. Läheiselle voi antaa tilinkäyttöoikeuden, jolloin läheinen voi asettaa laskuja suoraveloitukseen ja maksaa verkkopankissa laskuja, joita ei itse enää kykene hoitamaan.

On myös mahdollista maksaa laskut paperisilla tilisiirtolomakkeilla ja postittaa ne maksukuorissa pankkiin. Ongelmana on, että verkkopankin puuttuessa ja toimintakyvyn heiketessä niin, että pankkiautomaatille lähteminen on mahdottomuus, asiakas ei voi tietää, riittävätkö rahat laskuihin. Ja kun pankki ilmoittaa, että ei riitä, jokainen ilmoitus vie asiakkaan tililtä 6-7 euroa. 

Edunvalvontavaltuutuksella määrittelet itse, mitä asioita nimeämälläsi henkilöllä on lupa hoitaa siinä vaiheessa, kun itse et enää pysty. Edunvalvontavaltuutus astuu voimaan vasta sitten,  kun lääkäri toteaa sen tarpeelliseksi ja DVV on valtuutuksen vahvistanut.


Arja Liinamaa, sosiaalityöntekijä 

 

Blogia tarkennettu 24.6. edunvalvontavaltuutuksen voimaantulon osalta.