Hyppää pääsisältöön
Talvinen aurinkoinen ulkokuva

Blogikirjoitus

Toiveena taikasauva kotihoitoon!

6.3.2024

Kunpa saisin taikasauvan! Silloin olisi mahdollista taikoa pois työvuoroista kaikki työntekijävajaukset, tasapainottaa talousnäkymät ja laatia täydellisen potilastieto- ja toiminnanohjausjärjestelmän. Taikasauvaa heilauttamalla loihtisin työtilat ja -olot täydellisiksi, asiakkaiden luokse johtavat tiet kuopattomiksi ja talvisin hyvin auratuiksi. Niin mielelläni taikoisin pois kaikki työelämän epäkohdat.  

Mutta koska minulla ei ole taikasauvaa, minä kuuntelen henkilöstöä ja päättäjiä sekä yritän löytää tasapainon yksikkömme tarpeiden ja talouden tasapainottamisen välillä.  

On tärkeää pohtia, miten saada työvuorot toteutumaan niin, ettei yksikään työntekijöistämme kuormitu liikaa.  

Yhteistyö on arkirealismin taikasauva 

Koska työkalupakissamme ei ole yliluonnollisia taikakeinoja, joudumme tyytymään konkreettiseen realismiin. Esihenkilön taikasauvana on olla henkilöstölle läsnä, kuunnella ja keskustella.  
Välitän tietoa eteenpäin teiden huonosta kunnosta, kankeasta potilastietojärjestelmästä ja toiminnanohjausjärjestelmän epäkohdista. Kerron henkilöstölle ja hyvinvointialueen johtoportaalle, miten olemme edenneet asetetuissa tavoitteissa. Teen työtä löytääkseni tasapainon asetettujen tavoitteiden aikataulutuksen ja työntekijöiden toteutuvan arjen välillä. Kuuntelen. Keskustelen. Havainnoin. Eli heilutan arkirealismin taikasauvaa. 

Työpäiväni esihenkilönä on tasapainoilua monien erilaisten asioiden välillä. Usein tuntuu, ettei pysty eikä osaa. Onneksi työssämme ei kuitenkaan olla yksin. Esihenkilötyötä toteutetaan yksin, mutta se ei ole yksinäistä. Puhelinsoiton tai viestin päässä on aina kollega, jonka kanssa voi yhdessä pohtia haastavia eteen tulevia asioita sekä oman tiimin työntekijät, joiden kanssa ratkaista tilanteita. Tämän hetken tärkein taikasauvani on läheiset yhteistyökumppanit! 
Esihenkilönä työpäivät ovat hyvin vaihtelevia. Se on esihenkilötyön suola. 

Kaikesta huolimatta, ihan oikea taikasauva olisi joskus kiva olla olemassa.  

Blogin kirjoittanut
Kotihoidon palveluvastaava Päivi Meriläinen
Pihtiputaalta