Hyppää pääsisältöön
Neuvottelupöytä

Blogikirjoitus

Sote tuli sittenkin!

16.8.2021

Vuositolkulla sitä odotettiin. Monenlaista vaihetta ja hanketta on toteutettu eri hallitusohjelmien aikana sote-uudistuksen edistämiseksi, ja joka kerta se on kaatunut jonkinlaiseen ongelmaan, viimeisimpänä lähinnä perustuslaillisiin ongelmiin.

Mutta nyt, tänä kesänä, kesälomien kynnyksellä, istuimme jälleen eduskunnasta lähetetyn suoran lähetyksen äärellä. Päätöksenteossa oli iso lakipaketti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistukseksi. Ei voinut uskoa, että nyt se tapahtuu. Kuinkahan juhlallinen tilanne onkaan? Kun puhemies avasi aiheen käsittelyn, ei ehtinyt nousta edes kuumottavaa jännitystä, kuin kops´ vaan, lait hyväksyttiin. Siinä sitä sitten istuttiin ihmeissään, että tässäkö se nyt oli?  

Reipas vuosi aikaa h-hetkeen

Hetken asiaa pureskeltua nousi ymmärrykseen, että oikeasti ja aidosti on päivämäärä, jolloin sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen uudistuksen lainsäädäntö tulee voimaan ja palvelutuotannon järjestämisvastuu siirtyy Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Se tapahtuu jo pian: 1.1.2023.

Aikaa tuohon muutokseen ja viimeisten lakien voimaantulo päivämäärään on tällä hetkellä noin vuosi ja neljä kuukautta. Aikaa on vähän ja muutos on suuri. Keski-Suomessakin muutos koskee noin 9 500 työntekijää ja kokonaisuuden euromääräinen summa on noin miljardi euroa, joka siirtyy nykyorganisaatioista Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Kyseessä on todella iso kokonaisuus!
 

Organisaatioiden yhteistyöllä tehdään muutos

Hyvinvointialueen valmistelua koordinoi ja ohjaa aluksi väliaikainen valmistelutoimielin, jonka kokoonpanosta on Keski-Suomessa sovittu kuntakokouksessa. Vaikka tuo toimielin on osaltaan vastuussa valmisteluun liittyvistä tehtävistä helmikuuhun 2022 saakka, tulee muutoksen toteutus ja valmistelu koskemaan kaikkia organisaatioita, joista tehtäviä ja henkilöstöä siirtyy hyvinvointialueelle. Alueen valmistelu on käynnistynyt ja valmistelun verkkosivut ovat valmistumassa pikapuoliin, josta jokainen pääsee aiheeseen liittyvän viestinnän ja valmistelun tilanteen äärelle.  

Hyvää ja reipasta syksyä kaikille, ja kyllä, nyt se uudistus toteutuu - sote tuli sittenkin! 

Kati Kallimo
puheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikainen valmistelutoimielin