Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin. Juhannusaattona 21.6. palvelemme viikonloppuaukioloaikojen mukaisesti.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
HR-valmistelija Simo Oksanen läppärin ja kuulokkeiden kanssa

Blogikirjoitus

Sote on syttymässä – sinua tarvitaan!

12.5.2022

Ensi vuoden alkajaisiksi hyvinvointialueelle siirtyvien sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palvelujen valmistelut ovat hyppäämässä askeleen kohti konkretiaa. Asiantuntijaryhmien suunnittelemia palvelusisältöjä ryhdytään tulevien viikkojen aikana sovittelemaan organisaatiolaatikoihin ja talouden raameihin. Yksilön kannalta suurimpaan kysymykseen, ”mitä minulle tapahtuu”, saadaan alustavia vastauksia.

Uudistuksen historiallisuudesta on puhuttu puuduksiin saakka, mutta mikä tekee tilanteesta erityisen poikkeuksellisen? Olosuhteet, joissa valmistelu tapahtuu. Sotelaiset ja Pelastuslaitoksen väki ovat taistelleet viime vuodet kulkutautia ja sodan seuraamuksia vastaan – useimmat lisäksi vielä paremman palkan ja työolosuhteiden puolesta. Henkinen ja osin fyysinenkin marssiväsymys on luonnollista. Hyvinvointialueen syntyyn liittyvät suuremmat kohinat ovat toistaiseksi loistaneet poissaolollaan. Se voi kertoa rauhallisesta luottamuksen ilmapiiristä tai siitä, että useimpien huomio on ollut vielä toisaalla. Tai molemmista.

Keski-Suomessa uudistus tarkoittaa 25 pienemmän organisaation sulautumista yhdeksi. Uudistusta edistävien hankkeiden sloganina on ollut ”monesta hyvästä yhdeksi parhaista”. Etevimpien joukkoon tuskin ylletään pyrkimyksellä säilyttää mahdollisimman paljon vanhaa. Isomman ja yhtenäisemmän kokonaisuuden edut ovat kiistattomat, jos ne osataan hyödyntää.

Sote- ja pelastuspalvelut ovat luonteeltaan tehtäviä, joissa ”humpan juoni” on auttaminen erilaisissa arjen karikoissa. Ihmiseltä toiselle tehtävässä työssä henkilöstön hyvinvointia, sitoutumista tai muutoksen hyväksymistä eivät parhaatkaan tekniset sovellukset tai raha korvaa. Luottamuksen tunne syntyy hallinnan ja osallisuuden kokemuksista. Mielenkiintosi uudistuksen etenemiseen olisi saatava heräämään nyt, eikä myöhään syksyllä – kun päätökset on jo tehty.

Hallinnan ja osallisuuden tunnetta rakennetaan parhaillaan erilaisilla foorumeilla, joille sinua kaivataan mukaan. Tärkeintä, kasvokkain kohtaamista, joudumme odottelemaan syksyyn. Vielä ehdit mukaan muutoksen junaan, jopa kuskin paikalle. Asemalle älköön jääkö kukaan!

Kysy, kommentoi tai anna palautetta!

Simo Oksanen

HR-valmistelija

simo.oksanen@muurame.fi

040 5521263