Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikana osittain poikkeuksellisin aukioloajoin.

Tarkista kesän poikkeusajat ja korvaavat palvelut täältä.
Kaksi iloista ihmistä nojatuoleissa.

Blogikirjoitus

Nuorten aikuisten osallisuuden vahvistaminen on avainasemassa tulevaisuutemme rakentamisessa

9.6.2025

Nuoria aikuisia ympäröivät yhä enemmän keskustelut ja huolenaiheet mielenterveydestä ja jaksamisesta erityisesti opiskelun, työllisyyden ja arjenhallinnan näkökulmista. Nuoret aikuiset ovat nyt siirtymässä työelämään vaativassa työmarkkinatilanteessa, mikä voi haastaa mielen hyvinvoinnin hallintaa.

Yhteinen tahtotila on, että meidän pitää tukea nuorten aikuisten mielen hyvinvointia, vahvistaa heidän koulutuksellista osaamistaan sekä kuulla heitä osallisuuden erilaisilla keinoilla. Meillä Keski-Suomessa on nuorille tarjolla monipuolisia vaikuttamisen ja osallisuuden mahdollisuuksia aina koulujen oppilaskunnista ja nuorisovaltuustoista järjestö- ja yhdistystoimintaan ja Keski-Suomen hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon. 

Mutta miten hyvin nuoret aikuiset ovat osana työllisyyden tukitoimien ja mielen hyvinvoinnin tukemisen kehittämisessä? Tähän kysymykseen ryhdyimme etsimään vastauksia yhdessä nuorten aikuisten kehittäjätyöryhmän kanssa osana Mielihyvin duunissa 2.0 (RRP5) -hanketta.

Nuorten kokemuksellinen ääni kuuluviin kehittäjätyöryhmässä

Kehittäjätyöryhmämme koostuu eri taustoista tulevista nuorista aikuisista ja meistä hankkeen kokemusasiantuntijasta ja projektityöntekijästä. Työryhmän ensimmäinen tapaaminen oli täynnä innostusta ja merkityksellisiä keskusteluja. Keskustelimme yhdessä erityisesti nuorten aikuisten itsenäistymisestä, sosiaalisesta jännittämisestä ja työuran aloittamisesta. 

Keskustelu osoitti, että mielen hyvinvointi ja työelämässä onnistumiset rakentuvat monista tekijöistä. Yhteisöllisyys, kokemustiedon ja hiljaisen tiedon jakaminen, luottamuksen rakentaminen työyhteisöissä sekä rohkaisu avun hakemiseen ovat kaikki tärkeitä elementtejä. Lisäksi yksilölähtöinen perehdytys auttaa nuorta aikuista työelämän alussa, jotta hän voi kokea olevansa osa yhteisöä ja saavansa tarvitsemansa tuen.

Työryhmän keskustelu oli mielenkiintoista ja antoisaa, sillä osallistujat kertoivat avoimesti heidän elämäntilanteistaan ja kokemuksistaan. On ollut hienoa huomata, että ryhmä käynnistyi odotettua paremmin ja nuorten kiinnostus kokoontumisiin on lisääntynyt. Tämä kertoo heidän halustaan tulla kuulluiksi ja vaikuttaa.

Kehittäjätyöryhmässä työskentely yhdessä nuorten aikuisten kanssa on uutta Keski-Suomen hyvinvointialueella. On tärkeää kuulla nuorten ääntä ja antaa heidän jakaa kokemustietoaan, joka usein jää hiljaiseksi tai näkymättömäksi. Kun kuulemme heidän tarinoitaan ja näkemyksiään, voimme paremmin ymmärtää heidän todellisia tarpeitaan ja kehittää tukitoimia, jotka todella vastaavat heidän toiveitaan. Nuorten aikuisten kokemukset voivat toimia arvokkaana pohjana muutokselle, joka edistää heidän hyvinvointiaan ja menestystään niin arjessa kuin työelämässä. 

Tarvitsemme enemmän jaettua ymmärrystä nuorten aikuisten mielen hyvinvoinnin tukemisessa

Kehittäjätyöryhmässä on mahdollista syventää ja jakaa ymmärrystä osallisuuden merkityksestä, vahvistaa nuorten aikuisten ääntä ja edistää heidän hyvinvointiaan. Yhdessä voimme rakentaa tulevaisuutta, jossa nuoret aikuiset kokevat olevansa kuultuja, arvostettuja ja osallisia. Tämä on hyväksi paitsi nuorille aikuisille itselleen, myös koko yhteisölle.

Uskomme, että nuorten aikuisten kokemusten kuuleminen ja huomioiminen voivat olla avainasemassa paremman työarjen rakentamisessa. Toivomme, että tämä työ jatkuu ja laajenee, sillä nuorten ääni on arvokas ja välttämätön osa yhteiskunnan ja työelämän kehittämistä. 

Kokemusasiantuntija Jenni Hakanen ja projektityöntekijä Olli Karola

Image