Hyppää pääsisältöön

Blogikirjoitus

Kirje uudelta johtajalta

28.9.2022

Kirje uudelta johtajalta on blogisarja, jossa Keski-Suomen hyvinvointialueen uudet johtajat esittäytyvät ja kertovat ensi tunnelmiaan edessä olevasta muutosmatkasta. 

 

Hei,

olen Tuija Koivisto, 60-vuotias sosiaalityöntekijä ja yhteiskuntatieteiden maisteri. Minut on valittu Keski-Suomen hyvinvointialueen koti- ja asumispalvelujen vastuualuejohtajan virkaan.

Olen kiitollinen minulle osoitetusta luottamuksesta. Nöyrin mielin tartun haasteeseen luottaen siihen, ettei tätä savottaa tarvitse yksin hoitaa. Olen koko 36-vuotisen työurani saanut tehdä yhteistyötä osaavien, motivoituneiden, luovien, ahkerien ja periksiantamattomien ammattilaisten kanssa. Juuri tällaisia ammattilaisia koti- ja asumispalveluista siirtyy hyvinvointialueelle työskentelemään liikkeen luovutuksessa noin 3500.

Monipuolinen ura Keski-Suomessa

Olen Jyväskylän yliopiston kasvatti. Valmistuin tammikuussa 1986. Ennen valmistumista olen ollut työssä leikkikentällä, vanhainkodissa, vuodeosastolla, päihdehuoltolassa ja vanhuksen kotihoitajana.

Valmistumisen jälkeen olin runsaat 10 vuotta sosiaalityöntekijänä terveydenhuollossa Keuruun-Multian terveyskeskuksessa. Sen jälkeen noin kaksi vuotta olin Keuruun Vanhaintukisäätiön palveluksessa ensin käynnistämässä rakenteilla olevaa palvelutaloa ja sitten asunto- ja hallintosihteerinä. Vuodesta 2001 vuoteen 2014 työskentelin Keuruun vanhustyönjohtajana. Sitten olin puolitoista vuotta projektityössä Keski-Suomen SOTE 2020 -hankkeessa, jossa vastuullani oli vanhuspalvelujen prosessin kehittäminen.

Keväällä 2016 palasin vanhustyönjohtajan virkaan, mutta jo samana syksynä siirryin Sipilän hallituksen Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa -kärkihankkeeseen Keski-Suomen muutosagentiksi. Kesällä 2018 tulin valituksi Keuruun perusturvajohtajaksi, josta tehtävästä olen ollut reilun vuoden vapautettuna Keski-Suomen hyvinvointialueen valmisteluun.

Tarpeiden ja eurojen välimaastossa

Koti- ja asumispalvelut -vastuualue koostuu aikuisten kotona asumista tukevista palveluista ja erilaisista asumispalveluista. Suurin asiakasryhmä ovat ikääntyneet, mutta vastuualueen palvelut kuuluvat myös vammaisille sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujille ja muille erityisryhmille. Vastuualueelle kuuluu myös omais- ja perhehoidon kokonaisuus.

Asiakas- ja palveluohjaajilla on keskeinen rooli asiakkaiden palvelutarpeen arvioinnissa, oikeaan palveluun ohjaamisessa ja palvelujen yhteensovittamisessa. Vastuualueen tehtäviä säännellään useissa eri substanssilaeissa, ja lainsäädäntöä esimerkiksi vammaispalvelujen osalta parhaillaan myös uudistetaan. Keski-Suomen hyvinvointialueen palvelujen myöntämisperusteiden alustavat luonnokset ovat jo kommentoitavana otakantaa.fi-sivulla 4.10.2022 asti.

Haasteita meiltä ei tule puuttumaan. Tarpeiden ja eurojen välimaastoa ei ole aina kovin helppo tarpoa. Mutta minulla on missio siitä, että jokainen vastuualueemme palveluita tarvitseva ja palvelutarpeisiin vastaava tekijä kokisivat tulevansa nähdyiksi, kuulluiksi ja ymmärretyiksi. Vain siten voimme yhdessä löytää parhaimmat ratkaisut kulloisissakin reunaehdoissa. Uskon voimavaralähtöiseen työotteeseen, joka perustuu asiakkaan hyvään tuntemiseen.

Johtajuuden palvelutehtävässä

Kotini on syntymäkotikunnassani Keuruulla, Haapamäen kylässä. Perheeseeni kuuluu jo eläkkeellä oleva puoliso ja neljä aikuista omillaan asuvaa lasta.

Harrastan kansantanssia, matkailua, kesäpyöräilyä, kulttuuritapahtumia ja sukuseuratyötä. Olen some-aktiivi: sosiaalisen median tilini Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä, LinkedInissä ovat julkisia. Saa seurata ja laittaa kaveripyyntöjä.

Tähän asti olen ollut johtaja, jonka työhuoneen ovi on aina auki, ja jolle on ollut luontevaa ja mieluista poiketa työpisteissä kuulemassa kuulumisia. Nyt työpisteitä on paljon, ja maantieteelliset etäisyydet pitkiä. Tehkää ehdotuksia, miten voisin etäisyyksistä huolimatta olla läsnä työarjessanne teitä tukemassa. Minulle johtajuus on palvelutehtävä.

Terveisin Tuija Koivisto