Hyppää pääsisältöön

Palvelemme pääsiäisenä 18.–21.4. sunnuntain aukioloaikojen mukaisesti. Sairaanhoitajan chat palvelee myös pääsiäisenä.

Lue lisää.
Toni Ruohonen, TKKI-päällikkö, Keski-Suomen hyvinvointialue

Blogikirjoitus

Keski-Suomen hyvinvointialueen tutkimustoiminta saa kiitosta – sujuvuus ja selkeys nousivat esiin palautteessa

16.4.2025

Keski-Suomen hyvinvointialueella tutkimustoiminta on vahvassa nosteessa, ja alueen sujuvat lupaprosessit, asiantunteva tuki sekä aktiivinen tutkimusyhteisö ovat herättäneet laajaa kiitosta. Viimeisimmän tutkimuslupakyselyn tulokset kertovat, että alueella tutkimuksen tekeminen on paitsi mahdollista, myös innostavaa ja sujuvaa. Kysely kohdennettiin tutkijoille ja se oli avoinna 17.2.2024-30.3.2025 välisen ajan. Kysely lähetettiin 70 vastaajalle, vastauksia saatiin 42:lta. 

Selkeät ohjeet ja tehokas lupaprosessi

Tutkimuslupaprosessin sujuvuus on monelle tutkijalle ratkaisevan tärkeää. Keski-Suomen hyvinvointialueella tämän osa-alueen kehittäminen on ollut selvästi onnistunutta: peräti 89 % vastaajista koki saaneensa selkeät ohjeet tutkimusasiakirjoihin liittyvistä korjauksista. Lisäksi 85 % piti tutkimuslupaan liittyviä ohjeita selkeinä.

Nopea ja asiantunteva apu on monelle ollut avainasemassa. Kyselyyn vastanneet tutkijat kiittivät erityisesti hyvinvointialueen asiantuntijoiden selkeitä ohjeita ja nopeaa reagointia lupaprosessin aikana.

Tutkimus näkyy ja sitä arvostetaan

Tutkimustoiminnan arvostus Keski-Suomen hyvinvointialueella on selkeästi korkealla. 41 % kyselyyn vastanneista koki, että tutkimustyötä arvostetaan alueella. Moni tutkija valitsi Keski-Suomen tutkimusympäristökseen siksi, että alueella oli sopivan kokoinen organisaatio ja valmius yhteistyöhön.

Tutkimuslupakyselyssä nousi myös esiin toive tehdä tutkimustoiminnasta vielä näkyvämpää. Monet vastaajat esittivät ideoita, kuten tutkimusten esittelyä intranetissä, opinnäytetöiden toritapahtumia ja tiiviimpää yhteistyötä eri hyvinvointialueiden kesken. Tämä on loistava osoitus siitä, kuinka tutkimusyhteisö itse haluaa edistää tiedon jakamista ja tehdä tutkimuksista entistä vaikuttavampia! Esitettyihin ideoihin tullaan tarttumaan aktiivisesti, ja alueella etsitään monipuolisesti keinoja toteuttaa niitä käytännössä, jotta tutkimus näkyisi ja vaikuttaisi entistä enemmän.

Miksi juuri Keski-Suomi?

Tutkijat valitsevat tutkimusympäristönsä tarkoin, ja Keski-Suomi on monelle ollut selkeä valinta. Kyselyyn vastanneiden mukaan tärkeimpiä syitä alueen valintaan olivat:

  • Yhteistyöhaluiset kumppanit ja sujuvat toimintatavat
  • Työskentely tai asuminen alueella
  • Mahdollisuus kehittää omaa työyhteisöä tutkimuksen avulla
  • Aiemmat hyvät kokemukset tutkimusyhteistyöstä
  • Selkeät ja helposti saatavilla olevat ohjeet

Kohti entistä parempaa tutkimusympäristöä

Vaikka tulokset osoittavat Keski-Suomen hyvinvointialueen olevan vahva tutkimuksen tukija, kehitys ei pysähdy tähän. Kyselyyn vastanneet tutkijat toivat esiin erinomaisia kehitysehdotuksia, kuten alueiden välisten tutkimuslupakäytäntöjen yhtenäistämisen ja tutkimusaiheiden aktiivisemman viestinnän.

Keski-Suomen hyvinvointialue on selvästi lunastanut paikkansa houkuttelevana ja kannustavana tutkimusympäristönä. Kyselyn tulokset kertovat, että tutkijat arvostavat alueen toimintaa ja kokevat sen tukevan tutkimustyötä erinomaisesti. Tulevaisuus näyttää valoisalta – nyt on täydellinen aika ryhtyä tutkimaan ja kehittämään yhdessä entistä parempia ratkaisuja hyvinvoinnin edistämiseksi!

Toni Ruohonen
TKKI-päällikkö
Keski-Suomen hyvinvointialue