Hyppää pääsisältöön
Johtava aulaylilääkäri Tiina Pokela istuu hymyillen sylissään valtava nallepehmolelu, jota kutsutaan apulaisylilääkäri Otto Taavetiksi. Taustalla näkyy nallekokoelmaa vitriinissä.

Blogikirjoitus

Apulaisylilääkäri Otto Taavetti ja johtava aulaylilääkäri Tiina Pokela ilahduttavat kaikenikäisiä Kyllössä

10.4.2024

Kyllön neuvonnan akvaariohuoneen takapöydällä nököttää lappu, jossa lukee: “Nallet eivät ole myynnissä”.  Mutta mitkä ihmeen nallet? No Johtava aulaylilääkäri Tiina Pokelan keräämät erikokoiset ja -näköiset nallet. Tuon Suomessa ainutlaatuisen tittelin on Tiinalle antanut entinen ylilääkäri Jarmo J. Koski. Aulaylilääkäriksi erikoistutaan käytännön työssä kuten muillakin erikoisaloilla.  

“Kaikki alkoi näistä ihan pienistä nalleista. Nämä maksoi markan Tiimarissa ja minä laitoin näitä vitriiniin. Kun työkaverit ja asiakkaat niistä kyselivät ja kuulivat, että tykkään nalleista, he alkoivat tuoda niitä minulle.” 

Image
Vitriinin hyllyllä istuu erinäköisiä ja -kokoisia nalleja, joista yhdellä on Berlin-t-paita.

Nyt nalleja on pitkälti yli sata. Niitä ovat työkaverit tuoneet Tiinalle mm. matkoiltaan Australiasta, Thaimaasta ja Intiasta. Eri puolilta maailmaa tulleet nallet ovat löytäneet yhteisen kielen ja olleet aina sovussa keskenään. Myös asiakkaat ovat tuoneet nalleja. Onpa joku asiakas huovuttanutkin nallen käsityönä Tiinan kokoelmaan.  

Mitä tämä kertoo työyhteisöstä? Se kertoo sen, että lomamatkallakin työkaverit kulkevat sydämessä mukana ja heidän ilahduttamisensa tulee mieleen. Ja mitä tämä kertoo asiakkaista ja potilaista? Että hyvää halutaan laittaa kiertämään ja toista ilahduttaa polkujemme kohdatessa. 

Suurin nalleista istuu tuolilla. Hän on apulaisylilääkäri Otto Taavetti, jolle Vuorisen Pirkko on ommellut puvunhousut ja paidan lääkärintakin alle. Ihmisen kokoinen nalle on työkavereiden 50-vuotislahja Tiinalle. Silloisen ylilääkäri Sakari Ritalan mukana Otto Taavetti kävi nuorempana erilaisissa lääketieteen seminaareissa mm. Kuopiossa ja Tampereella. Otto Taavetti on myös sijaistanut useita lääkäreitä heidän kesälomallaan. Hän on työyhteisössä tunnettu hahmo, johon liittyy paljon yhteisiä tarinoita. Onpa Otto Taavetti sijaistanut pappiakin. Voi sanoa, että hän on väsymätön kuuntelija.  

Image
Isolla nallella, apulaisylilääkäri Otto Taavetilla on päällään lääkärintakki, rinnassa nimikyltti ja taskussa lääkärintarvikkeita.

Eräs nalleista, nimeltään Simeoni, on myös kidnapattu. Tapauksen takana olivat Kyllön fysioterapeutit ja apuvälinepalvelu, joilla oli Simeonin vapauttamiseksi vaatimus. Neuvonnan ikkunassa tuli pitää viikon verran lappua, jossa sanottiin Kyllön fysioterapian ja apuvälinepalvelun olevan parasta A-ryhmää. Simeoni-nallesta oli toki sieppauksen aikana pidetty hyvä huoli. Simeoni oli päässyt matkustamaan ja kokemaan kaikenlaista hauskaa. Arvostuksen ja kiitoksen saamiseksi kidnappaus on tietysti varsin äärimmäinen toimenpide. Kaikki kuitenkin ratkesi parhain päin ja hymyssä suin.  

Nallet ovat työyhteisön yhteistä tarinaa, mutta ne tuovat iloa myös asiakkaille ja potilaille. “ Lasten itku hellittää, kun he näkevät nallet. Ja japanilaiset asiakkaat erityisesti ovat ihastelleet ja halunneet ottaa yhteiskuvia Otto Taavetin kanssa. Otto Taavetti on eräänlainen julkkislääkäri. Monet ovat sanoneet, että hän ja koko nallekatras tuovat iloa tähän aulaan.”  

“Voin vilpittömästi sanoa, että meillä on ihana työyhteisö täällä Kyllössä. Tässä elämässä on ollut vaikka mitä, mutta tämä porukka on ollut aina suuri voimavara. Täällä on voinut olla oma itsensä; välillä on päästelty ärräpäitä, välillä naurettu. Ja kannateltu toisia hyvin koskettavalla tavalla.”  

Johtava aulaylilääkäri Tiina Pokela on hoitanut erilaisia tilanteita Kyllön aulassa kohta 38 vuotta. Reilun vuoden päästä Otto Taavetti ja muut nallet lähtevät eläkkeelle omistajansa kanssa. Nyt on siis vielä mahdollisuus käydä ihastelemassa koko nallekatrasta Kyllössä. 

Parkkipaikalla pieni tyttö kulkee valkoinen nalle tiukasti syliin puserrettuna. Sanon, että minäkin olin juuri katsomassa tuolla Kyllössä sisällä nalleja. Että huomasitko niitä? Pienen tytön äiti kertoo, että he olivat katsomassa mummoa sisällä sairaalassa. Ja että tyttö sai nallen itse asiassa hoitajalta. Näin nallet kietoutuvat osaksi Kyllön tarinaa. Ne tuovat iloa ja lohtua moneen tilanteeseen. Ja mistä kaikki lähti liikkeelle? Se lähti liikkeelle pienistä nalleista, joista kasvoi pikkuhiljaa koko yhteisön yhteinen lempeä tarina. 

Image
Vitriinissä nalleja on yli sata, kaikki omanlaisiaan.

Teksti: Anna-Mari Laulumaa