Hyppää pääsisältöön

Usein kysyttyjä kysymyksiä sädehoidosta

K: Kauanko sädehoito kestää kerrallaan?

V: Yleensä sädehoito asetteluineen vie päivässä noin 15-20 minuuttia. Aika riippuu siitä, millainen hoitotekniikka on käytössä.

K: Kauanko sädehoito kestää kokonaisuudessaan?

V: Hoitoja annetaan arkipäivisin yleensä viisi kertaa viikossa. Hoitokertoja on yhteensä 1 – 38 kertaa eli hoito kestää yhdestä päivästä aina kahdeksaan viikkoon asti. Aika riippuu siitä minkälaisesta taudista ja hoidosta on kyse.

K: Saanko muuta hoitoa samanaikaisesti tai tehdäänkö minulle tutkimuksia hoitojen aikana?

V: Eräissä syöpähoidoissa annetaan solunsalpaaja-hoitoa yhdistettynä sädehoitoon. Hoitoa ja sen vaikutusta seurataan tarvittaessa hoidon aikana verikokeilla ja mahdollisilla muilla tutkimuksilla, kuten röntgen-, ultraääni- tai magneettikuvauksilla.

K: Miten sädehoito tehoaa syöpäsoluihin?

V: Sädehoidon tarkoitus on tuhota syöpäsolut elimistöstä. Säteily vaikuttaa kaikkiin nopeasti jakautuviin soluihin, terveisiin ja sairaisiin. Sädehoidon tarkalla suunnittelulla pyritään siihen, että syöpäkudos saa mahdollisimman suuren säteilyannoksen ja terve kudos ja kriittiset elimet mahdollisimman pienen säteilyannoksen. Normaaleilla soluilla on huomattavasti parempi kyky toipua säteilystä kuin syöpäsoluilla.

K: Voiko säteilyn tuntea?

V: Säteilyä ei voi tuntea hoidon aikana.

K: Menetänkö hiukset hoidon aikana?

V: Jos saat sädehoitoa pään alueelle, niin silloin menetät hiukset ainoastaan siltä alueelta minne saat sädehoitoa. Muussa tapauksessa hiusten lähtöä ei esiinny. Hiusten lähtö ei yleensä ole pysyvää.

K: Tuleeko sädehoidosta iho-oireita?

V: Ihoreaktiot ovat hyvin yleisiä sivuvaikutuksia sädehoidon yhteydessä. Iho voi punoittaa hoidettavalta alueelta, se tuntuu ja näyttää samalta kuin auringossa palamisen jälkeen. Iho voi punoittaa, kuivua ja hilseillä. Yleensä muutokset palautuvat hoitojen loputtua. Kysy sinua hoitavilta hoitajilta ohjeita, miten suojella ja hoitaa ihoa sädehoidon aikana.

K: Tunnenko väsymystä hoitojen aikana?

V: Väsymys on yleistä sädehoidon aikana. On tärkeää, että lepäät riittävästi. Väsymys voi kestää vielä muutamia viikkoja sädehoidon loputtuakin.

K: Miksi iholle tatuoidaan pisteet?

V: Tietokonetomografian yhteydessä tatuoidaan iholle hoidon asettelupisteet. Tatuointien tarkoituksena on varmistaa, että hoidot voidaan toteuttaa mahdollisimman tarkasti ja samalla lailla eri hoitokerroilla.

K: Voiko hoitojen välillä käydä saunassa?

V: Saunassa voi käydä, mutta on syytä välttää kovien löylyjen ottamista sekä tarvittaessa suojata hoitoalue kostealla pyyhkeellä saunottaessa.

K: Voiko hoitojen välillä käydä suihkussa?

V: Suihkussa voi käydä päivittäin, mutta on syytä välttää hoitoalueen voimakasta hankaamista. Ihon puhtaudesta pitää huolehtia sädehoidon aikana.

K: Voiko sairaalan tiloissa yöpyä?

V: Osa potilaista käy hoidoissa vuodeosastolta käsin. Muut käyvät hoidossa polikliinisesti eli kotoa käsin. Sairaalassa on myös potilashotelli, jossa voi yöpyä mahdollisuuksien mukaan.

K: Saanko käyttää hoidossa kulkemiseen taksia?

V: Lääkäri määrittelee taksinkäyttöoikeuden potilaskohtaisesti lääketieteellisin perustein.