Hyppää pääsisältöön

Lastenpsykiatrian intensiivisen hoidon perheyksikkö (LIPSY)

Lastenpsykiatrian intensiivisen hoidon perheyksikkö LIPSY toimii Sairaala Novan rakennuksessa 45. 

Yksikössä hoidetaan ympärivuorokautisen psykiatrisen hoidon tarpeessa olevia, alle 13-vuotiaita lapsia perheineen maanantaista perjantaihin. Viikonloppuisin työntekijät tukevat perheitä kotiin tuotavalla hoidolla. Lapsi ei voi tulla hoitoon ilman vanhempaa tai muuta aikuista huoltajaa. 

Hoitoon ohjaudutaan lastenpsykiatrian vastaanottopalveluiden kautta, jonne lapsesta on tehty lähete. Vastaanottopalveluiden lääkäri ja työryhmä arvioivat LIPSY-jakson tarpeen. 

Hoitoaika on tyypillisesti 1–2 viikkoa. Hoitojakson pituus määritellään kuitenkin tapauskohtaisesti lääkärin johdolla laaditussa hoitosuunnitelmassa. Tavoitteet hoitojaksolle määritellään moniammatillisessa yhteistyössä lapsen itsensä, perheen sekä perhettä aiemmin tuntevan työryhmän kanssa. 

Hoitojakson jälkeisen hoidon suunnittelu alkaa usein jo ennen LIPSY-jaksoa ja hoitojakson päättyessä suunnitelma jatkosta on perheellä tiedossa. Hoitojakson alussa ja lopussa pidetään hoitoneuvottelu. 

Palveluaika 

LIPSY on avoinna maanantaista perjantaihin 24 h 

Vierailut 

Lipsy-vierailuista sovitaan etukäteen. Lipsyyn on kiellettyä tuoda alkoholia tai huumausaineita. Myös tulentekovälineet, sakset ja muut terävät esineet kerätään potilailta, perheenjäseniltä sekä vierailijoilta pois. Valokuvaaminen yksikössä on kielletty. Henkilökunta noudattaa vaitiolovelvollisuutta, myös vierailijoilta sekä perheenjäseniltä toivotaan vaitioloa toisten perheiden asioista. 

Vastuuhenkilöt 

Ylilääkäri Marianna Savio, osastonhoitaja Minna Nättinen 

Yhteystiedot

014 269 2018 (osastonsihteeri)

Hoitajantie 1 40620 Jyväskylä